Bolalarni go’daklik davridan suzishga o’rgatish orqali jismoniy rivojlanishini takomillashtirish - Mamanazarova, Aziza (Физическое воспитание, спорт и здоровье, 2022)
Suzish bo’yicha o’quv mashg’ulotini uyushtirish va o’tkazishning asosiy formasi gruppali dars hisoblanib, u o’zida hamma o’quv-tarbiya jarayonini mujassamlashtiradi. Har bir darsning vazifasi, mazmuni va yo’nalishi kurs oldiga qo’ygan vazifalar va o’quv materiali hamda shug’ullanuvchilarning oldingi darslarda olgan bilim va ko’nikmalariga asoslanib belgilanadi. Dars rejai vazifalar va mashg’ulotlarni o’tkazish metodikasi asosida tuziladi. U shartli ravishda uch qismga-tayyorgarlik, asosiy va yakunlovchi qismlarga bo’linadi. Tayyorgarlik qismida shug’ullanuvchilarni uyushtirish va dastlabki tayyorlash vazifasi amalga oshiriladi. Bunga shug’ullanuvchilarni uyushtirish (saflash, raport, yo’qlama va hokazo), o’tilganlarni qisqacha qaytarish, umumiy va shaxsiy xatolarni tuzatish, yangi o’quv materialini tushuntirish va namoyish etish, ilgari o’rganilgan va yangi yordamchi mashqlarni bajarish va, nihoyat, mashqlar muvaffaqiyatini tatshinlovchi shug’ullanuvchilar organizmiga zarur bo’lgan, chigil yozish mashqlari kiradi.