O’QUVCHILARNING BILIMLARNI O’ZLASHTIRISHIDA OILANING O’RNI - Sattorova, Muxlisa; Xolliyeva, Aziza (Журнал Педагогики и психологии в современном образовании, 2024)
Barchamizga ma’lumki,inson ilk tarbiyani,bilimni oiladan oladi va shu yerda oila bag’rida shakllanadi.Har bir insonning xarakteri,o’zini tutishi,bilimi,mexr muhabbat,insof,dunyoviy va diniy qarashlari kabi tushunchalar oilada qaror topishi barchamizga sir emas albatta. Oilada o‘smirlarni haddan tashqari erkalash, ularning barcha talablariga yon bosish, muayyan xatti-harakatlarda erkinlik, ko‘pincha, yomon oqibatlarga olib keladi. Shunday qilib, o‘smir maktabdan qochib, chekishni, ichishni, kattalar o‘yinlarini o‘ynashni boshlaydi va uyga kech keladi. Oilaviy tarbiyaning juda muhim xususiyati bor: ota-onalar va bolalar o‘rtasidagi munosabatlar shaxsiy va hissiydir.