TURLI TILLARDAGI FRAZEOLOGIK BIRIKMALARNI O‘ZBEK TILIGA TARJIMA QILISH XUSUSIDA - Ubaydullayev, Xurshid (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2022)
XX asrga qadar “tarjima” so‘zi faqat tarixiy, falsafiy, adabiy va badiiy asarlar o‘girmasiga nisbatan qo‘llanib kelingan. Og‘zaki tarjimonga nisbatan esa turkiy xalqlarda “tilmoch”, nemis tilida “dolmetchen”, ingliz va fransuz tillarida “interpret” atamalari qo‘llanilgan. Tarjima nazariyasi haqida bildirilgan fikrlar ham shu tariqa umumiy ma’no kasb eta boshlagan. Zamonlar osha tarjimaga boʻlgan talablar ortib bormoqda. Lekin uning ijodiy xarakteri, qayta yaratish sanʼati ekanligi oʻzgarmaydi.