Abror NOMINATSIYA HODISASINING DERIVATSION MOHIYATI: NOMINATSIYA HODISASINING DERIVATSION MOHIYATI - Rahimov, Abror (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2022)
Jahon tilshunosligida sistem-struktur tilshunoslikdan keyin yuzaga kela boshlagan generativ nazariya, psixolingvistika, lingvokognitologiya, lingvokulturologiya, pragmalingvistika va kompyuter lingvistikasi singari zamonaviy yo‘nalishlarda ishlab chiqilgan antropotsentrik tamoyillar va tadqiqot usullari til yoki nutq birliklarini lingvistik tahlil qilish orqali inson lisoniy faoliyati haqida to‘laqonli tasavvur hosil qilib bo‘lmasligini ko‘rsatmoqda. Ushbu yondashuvlarga ko‘ra, til faoliyatini antropotsentrik talqin qilishning muhim shartlaridan biri insonshunoslik fanlarida qo‘lga kiritilgan natija va yutuqlarni lisoniy faoliyat tadqiqiga jalb etgan holda, mazkur faoliyatning samarali kechishini ta’minlaydigan vositalarni o‘rganish bilan bog‘liqdir.