ОҚУ САУАТТЫЛЫҒЫНЫҢ АСПЕКТ КОМПОНЕНТІ БОЙЫНША ТАПСЫРМАЛАРДЫ ЖАСАҚТАУ ЖОЛДАРЫ: ОҚУ САУАТТЫЛЫҒЫНЫҢ АСПЕКТ КОМПОНЕНТІ БОЙЫНША ТАПСЫРМАЛАРДЫ ЖАСАҚТАУ ЖОЛДАРЫ - Жуматаева, Жаркынай (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2025)
РІSА (Programme for International Student Assessment) шеңберіндегі тестілеу барысында функционалдық сауаттылықтың үш саласы бағаланады: оқудағы сауаттылық, математикалық және ғылыми-жаратылыстану сауаттылық. Зерттеудің әрбір кезеңінде үш зерттеу бағыттарының біріне ерекше көңіл (тест тапсырмасының үштен екі бөлігі) бөлінеді. PISA зерттеуіндегі оқу сауаттылығы – оқушылардың жазбаша мәтіндерді ұғына оқу қабілеттілігі және оларға рефлексия, олардың мазмұнын өз мақсаттарына қол жеткізу үшін қолдануы, білімдері мен дағдыларын қоғамның белсенді өміріне араласуы үшін дамытуы. Оқу сауаттылығын тексеру оқу техникасы немесе мәтіннің мазмұнын нақты түсінуін бағалау емес, оқу барысында меңгерген білімдері мен дағдыларын өмірлік жағдайларда қолдана білу ептіліктерін бағалауға бағытталған.