ABDULLA AVLONIY O‘ZBEK MA’RIFATPARVARLIGI VA JADIDCHILIGI CHAROG‘BONIDIR - Amanlikova, Nafisa; Xasanova Vazira Xamidjanovna (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2023)
XIX asrning oxiri – XX asrning boshlarida Toshkent shahri tarix taqozosi bilan Turkistonning madaniy, adabiy va siyosiy markaziga aylandi. Har tomonlama istibdod ostida ezilgan xalqni uyg’otish, ilm-fan nuridan bahramand qilish orqali yaxshi hayotga erishish, yo’qolib ketish xavfi ostida qolgan milliy, madaniy, adabiy qadriyatlarni tiklash, xalq sifatida jahon hamjamiyatida o‘z o’rnini topishga undash, bir so‘z bilan aytganda, ma’rifatparvarlik va jadidchilik mayog‘i ilk bora Toshkentda yonib, butun Turkistonga o‘z nurini tarata boshladi. Ana shu harakatning ilk safida turganlardan biri Abdulla Avloniydir.