BOLALAR VOKAL ANSAMBLLARINI TASHKIL ETISHDA PSIHOFEZIYANOMIYASIGA E’TIBOR QARATISH - Savapov, Rashid (Журнал музыки и искусства, 2021)
Bolalarni musiqa san’atiga oshno qilish ularning psixologiyasiga ijobiy ta’sir qilishi aniqlangan. Shuningdek turli xil shakllarga ega bo‘lgan, masalan doiracha, uchburchak, to‘rtburchak shakldagi turli xil asbob-uskunalar yoki yog‘och qoshiqlar, likopchalar va turli xildagi yasama o‘yinchoq cholg‘ularni chalishni bolalarga yoshlik chog‘idan o‘rgatsa bo‘ladi. Bundan tashqari, bolalarga musiqa san’atini o‘rgatishning dastlabki yillarida ularga turli xil ovozlarni, notalarni va farqlashni o‘rgatish kerak. Umuman olganda, musiqiy tovushlar haqida tushuncha berish va ularni farqlashga o‘rgatish, bolalarning yosh vaqtlaridan boshlash mumkin. Bolalarda musiqa tinglashga ishtiyoqni qo‘llab-quvvatlash ularni musiqaga bo‘lgan mehrini orttirish kelajakda bolalardan yaxshi san’atkor chiqishga yordam berishi mumkin. Ushbu maqolada, bolalar vakolatlarni tashkil etishda psihofeziyanomiyasiga e’tibor qaratish haqidagi ma’lumotlar yig‘ilib tahlil qilinadi.