SIMFONIZM JANRI RIVOJI. - Nurullayev, Umidjon (Журнал музыки и искусства, 2021)
Qadimda Qadimgi Yunoniston va Qadimgi Rimda tez-tez ma’no bilan qarama-qarshi nuqtai nazaridan bilan bog‘langan "qarama -qarshilik" simfoniya. Opera paydo bo‘lganidan beri, 16-asrning oxirida, har doim instrumental epizodlar mavjud edi, keyin esa simfoniyalar 2 ta turga ajratildi. Keyingi yillarda yirik mavzular, falsafiy g‘oyalarni mujassamlantiruvchi janr sifatida qiziqish kuchaydi va O‘zbekistonda dasturli simfonizm ravnaq topib, simfonik albom boyidi.